logo

Το παρατημένο διαμέρισμα του Μοχάμεντ, στην οδό Ηπείρου.

Ως φωτογράφος, επιλέγοντας αυτό το κάδρο κι όχι ένα άλλο, “περί-γράφω” αυτό που θέλω να δείξω. Ό,τι περί-βάλλεται αυτού του ορθογωνίου παραλληλόγραμμου είναι που αξίζει -για μένα- να κοινωνηθεί. Όσο για τη χαμηλή ποιότητα εικόνας που παρέχει το κινητό μου τηλέφωνο, όντως παραμορφώνει την περιγραφή μίας ούτως ή άλλως παραμορφωμένης πραγματικότητας. Θα προτιμούσα να μπορώ να μεταμορφώσω κι όχι να παραμορφώσω αυτά που συνάντησα στις 27 Αυγούστου 2011, σε ένα διαμέρισμα επί της οδού Ηπείρου.

Η φίλη μου και σπιτονοικοκυρά, είχε χάσει προ πολλού επαφή με τον νοικάρη Μοχάμεντ. Με παρακάλεσε να τη συνοδεύσω στη διάρρηξη του διαμερίσματός της, μιας και είχε δεχθεί επανειλημμένα παράπονα από τους γείτονες για τα περιστέρια που έμπαιναν από τα ανοιχτά παντζούρια, από τους πολλούς περαστικούς επισκέπτες και τη φασαρία που προκαλούσαν.

Ίχνη από χρήση ναρκωτικών, σάπια φαγητά και διάφορα αντικείμενα εφήμερης χρήσης είναι κάποια από τα στοιχεία που σαν άλλοι Σέρλοκ Χολμς, βρήκαμε στον τόπο του εγκλήματος. Το διαμέρισμα των 50 τμ, είχε μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε πανδοχείο από τον άγνωστο άνθρωπο που τελικά κατέληξαν τα κλειδιά μετά την φυγή του ενοικιαστή.

Ανάμεσα σε αυτήν την περίεργη τάξη πραγμάτων, μία διαταγή απέλασης και τρεις φωτογραφίες ταυτότητας. Στη μία αναγνωρίσαμε τον Μοχάμεντ. Σε δύο άλλες μια νεαρή γυναίκα και ένα παιδάκι. Που βρίσκονται άραγε όλοι αυτοί οι άνθρωποι σήμερα; γιατί εγκατέλειψαν αυτό το καταφύγιο; αρχικά τι τους έκανε να εγκαταλείψουν το δικό τους σπίτι στο Ιράκ ή στη Συρία; Αληθινές ερωτήσεις που ζητούν όχι παραμορφωμένες απαντήσεις.

Καμίλο Νόλλας για το περιοδικό Φωτογράφος, τεύχος #241 (Μάρτιος-Απρίλιος 2016)